15.10.2018

Kakunkoristeiden valmistus: pitsikoristeet


Kakunkoristeista seuraavaksi käsitellään pitsikoristeet. Pitsikoristeet valmistetaan valmiista jauheesta vaahdottamalla vesi ja lisäaine ohjeen mukaan tasaiseksi tai ostetaan valmiina seoksena. Pitsit leivitetään muotteihin ja kuivatetaan ohjeen mukaan joko huoneen lämmössä tai uunissa. Pitsejä kuivatetaan ohjeen mukaan niin pitkään, että ne eivät ole enää tahmaisia vaan voidaan helposti irrottaa muotista. Pitsejä voi myös ostaa valmiina.

Lisäksi tarvitaan silikonisia pitsimuotteja, joita myydään erikokoisina ja eri pitsiaineille sopivina. Myös pitsiaineilla ja massoilla on eroja. Jotkut ovat karkeampia kuin toiset. Toiset taas ovat keltaisempia kuin toiset. Pitsimassoja voidaan ostaa värillisinä tai värjätä tehtävä massa itse. Värilliset kiiltomassat usein vaativat perusmassan pohjalle, joka kannattaa värjätä lähelle pintamassa väriä, ellei sitten hae juuri kahden eri värin pitsiä.


Silikonimuotteja on kahta tyyppiä: Yksittäisiä pienempiä osia ja isoja ohuita mattoja. Matoissa voi olla kokonaisuus kakkua varten tai eri vaihtoehtoja sekä osia. Muotit on usein tarkoitettu niiden kanssa myytävän aineen kanssa, mutta hienojakoisia aineita voi käyttää kaikkiin muotteihin. Pitsimuotit ovat kalliita, joten niitä kannattaa pitää hyvää huolta. Itse pesen ne heti käytön jälkeen ja kuivaan ilmavasti T:n mallisessa telineessä paperilla peitettynä. Silikonimuotit kuivuvat melko pitkään ja märkiä muotteja ei kannata yrittää käyttää.

Harjoittelu kannattaa aloittaa pienillä muoteilla, koska isojen pitsien irrotus on hieman haastavampaa. Pitsiaine levitetään käyttötarkoitukseen myytävällä lastalla tai pienellä paletilla. Massa levitetään ylilevityksellä ja ylimääräiset kaavitaan pois mahdollisimman hyvin. Pitsimassaa tulisi olla vain kuviossa, ei niiden väleissä. Jos massaa on väleissä, ei tule siistiä pitsiä. Muottia kannattaa hieman kopauttaa pöytää vasten, jolloin mahdolliset ilmakuplat poistuvat pitsistä. Ilmakuplien jättämät kuopat täytetään massalla. Leivitystä kannattaa tehdä useasta suunnasta, jolloin kuviot täyttyvät helpommin.

Kuivata pitsi valmistajan ohjeen mukaan ja anna jäähtyä tarvittaessa. Irrota pitsi varovasti vetämällä muotista suoraan alaspäin muotti käännettynä ylösalaisin. Älä hätäile. Itse vedän pitsin suoraan oikean levyisen ja pituisen muovisuikaleen päälle ja peitän valmiin pitsin toisella muovisuikaleella. Näitä muovisuikaleita saa leikkaamalla kirkkaasta muovisesta pakastepussista. Säilytän valmiita suurempia pitsejä muovien välissä kontaktimuovilla vuoratussa pahvisessa taiteilijan kansiossa. Pienemmät pitsit laitan muovien välissä ilmatiiviiseen muoviseen astiaan.

Valmiit pitsit säilyvät huoneenlämmössä melko pitkään. Valmiita pitsejä voi hyödyntää niin kakun koristeissa, kakun reunoissa kuin päälläkin. Lisäksi pitsit soveltuvat kuppikakkujen, pikkuleipien kuin jouluisten piparkakkutalojenkin koristeluun. Pitsit kestävät vain vähän kosteutta, joten lurpahtavat jääkaapissa tai liian kosteassa huonekosteudessa nopeasti. Pitsi kiinnitetään elintarvikeliimalla tai pikeerillä.
Ei kommentteja: