19.2.2018

Kakunkoristeiden valmistus: ruusuKakun koristeista seuraavaksi käsitellään ruusut. Nämä koristeet muotoillaan käyttäen palettia. Ruusut voi tehdä kahdella eri tavalla. Ruusut voidaan tehdään suoraan tuoreista lehdistä valmiiksi saakka tai muottiin kuivatuista teräslehdistä kuivana kokoamalla. Itse teen ruusut aina suoraan tuoreena valmiiksi saakka.
Ruusujen tekemiseen tarvitaan sokerimassaa, puhdas leikkuulauta tai muu alusta, pieni terävä veitsi ja paletti, tomusokeria, elintarvikeväriä ja ruiskumaalauslaite.


Ruusuihin käytän yleensä valmiiksi värjättyä tai itse läpivärjättyä sokerimassaa. Sokerimassasta otetaan sopiva pala jonka arvioidaan riittävän yhteen ruusuun. Massoissa on eroja, joten kannattaa testata. Tähän tarvitaan sitkeää massaa. Myös marsipaani käy. Massaa pehmennetään kädessä ja siitä muotoillaan lautaa vasteen pötkö, josta leikataan tasakokoisia paloja tarvittava määrä. Pieneen nuppumaiseen 4 ja auenneeseen ruusuun 8.


Palat pyöritellään käsien välissä pyöreiksi ja sileiksi ennen kuin aloitetaan muotoilu. Teen aina itse yhden ruusun kerrallaan, jolloin osat eivät ehdi kuivahtaa liikaa.


Muotoilen ruusunlehdet aina palettia käyttäen levittäen kevyesti laudalle toispuoleisesti painettua palaa litteämmäksi ja ohuemmaksi. Tarkoituksena saada läpikuultavasta läpinäkymättömään vaihteleva terälehti. Kaikki terälehdet muotoillaan ensin valmiiksi ja sitten kootaan ruusu. Terälehdet voi muotoilla myös muovipussin välissä sormin.


Ruusun kokoaminen aloitetaan kiertämällä ensimmäisestä lehdestä aloitusnuppu, jonka pää jätetään hieman auki. Ohutta terälehden reunaa muotoillaan kevyesti sormen avulla. Aloitusnuppu istutetaan laudalle pystyyn kevyesti painamalla, jotta saadaan molemmat kädet vapaaksi.


Seuraavat terälehdet muotoillaan nipistämällä terälehti kannastaan varovasti yhteen ja muotoilemalla varovasti sormin terälehden reunaa. Terälehdet kiinnitetään aina niin, että edellisen terälehden reuna jää uuden terälehden keskikohtaan. Terälehden laitoja painetaan kevyesti kiinni kukkaan, jotta teräslehti kiinnittyy. Kevyellä otteella edetään ja ruusu lasketaan aina pöydälle välissä "jalkansa" varaan. Loput lehdet kiinnitetään samoin kunnes ruusu on valmis.


Lopuksi ruusun kuvun muotoa voidaan parannella muotoilemalla, jonka jälkeen leikataan ylimääräinen jalka pois ja ruusun pohja tasaiseksi.


Ruusun annetaan kuivaa koosta riippuen päivistä viikkoihin ennen kuin se maalataan ruiskumaalauksella tai siihen sivellään tomumaista väriä kevyesti. Vihreä lehti tehdään erikseen muotilla ja stanssilla ja kuivatetaan oikeaan asentoon.


2 kommenttia:

Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti...

Todella kaunis ruusu! ♥

SirpaA Kakkuvelhotar Velhotar kirjoitti...

Mukavaa, että tykkäsit.