12.2.2018

Kakunkoristeiden valmistus: muut muotti koristeet

Kakun koristeista seuraavaksi käsitellään muut muotti koristeet. Nämä koristeet muotoillaan käyttäen muovisia tai metallisia muotteja. 

Koristeiden tekemiseen tarvitaan sokerimassaa, puhdas leikkuulauta tai muu alusta, pieni kondiittorin kaulin, pieni terävä veitsi / paletti, muotteja, koristeväline setti, muotoilualunen, kuivatusalustoja, tomusokeria, pieni teesiivilä, elintarvikeväriä tai kimalleväriä, sivellin ja elintarvikevärikynä.


Ota tarvitsemasi määrä sokerimassaa ja kauli se kondiittorin kaulimella sopivan paksuiseksi levyksi suhteutettuna koristeen kokoon. Mitä pienempi koriste sen ohuempi levy, jotta koriste on kevyen näköinen.

Levystä otetaan koristeita sitä mukaan kuin ehditään muotoilla. Kukat voidaan tehdä valkoisesta massasta tai valmiiksi värjätystä massasta. Kukka otetaan muotilla. Terälehtiä ohennetaan, kuvioidaan ja muotoillaan käyttänen koristeväline settiä. Kukat muotoillaan yksitellen ja asetetaan yksittäin kupin malliseen kuivausalustaan kuivumaan, jolloin saadaan kohollaan oleva muoto kukkaan.

Tämä toistetaan jokaiselle kukalle. Kukkia kannattaa tehdä aina hieman enemmän kuin tarvitaan, koska ovat hauraita kuivuttuaan. Kuivat kukat maalataan tai käytetään sellaisenaan. Kukat voidaan liimata elintarvikeliimalla tai pikeerillä kakun pintaan tai reunoihin. Keskusta voidaan kiinnittämisen jälkeen pursottaa geelillä, pikeerillä tai asettamalla helmi kukan keskelle. Jos, käytät helmiäiskimalletta lisää se ennen geeliä.

Tuoreita kukkia voi käyttää kakun koristeluun kerrostamalla niitä päällekkäin. Myös aivan minikokoisen kukat tehdään suoraan kakulle, jolloin ne kevyesti painetaan kakun pintaan koristetyövälineen avulla.

Moniosaiset kukat muotoillaan usein osissa ja kuivatetaan ennen kokoamista.


Teksti koristeet tehdään ottamalla muotilla kaulitusta sokerilevystä kirjaimia, jotka asetellaan tuoreena koristeen tai kakun reunaan. Tasaiselle pinnalle voi käyttää myös kuivattuja kirjaimia. On kuitenkin helpompi kiinnittää kosteat koristeet siististi kakun pintaan. Mitä ohuempia kirjaimet ovat sitä hankalampi ne on hallita tuoreena. Kirjaimien kannattaa antaa kuivahtaa hieman pinnastaan, jolloin käsittely hieman helpompaa. Paletti on hyvä apuväline kirjainten siirtelyssä.

Kukkien lehdet voidaan leikata veitsellä tai koristepyörällä, mutta myös käyttäen muottia, joka tekee valmiit kuviot tai erillisellä lehtimuotilla ja lehtistanssilla. Lehdet kuivatetaan haluttuun muotoon tasaisella alustalla tai käyttämättömällä kananmunakennolla. Lehdet tehdään valkoisesta tai värillisestä sokerimassasta. Valkoiset voidaan maalata käsin tai ruiskulla. Myös värjättyä lehteä voi maalata korostamalla yksityiskohtia. Vältä liikaa kosteutta väreissä. Kuivat lehdet kiinnitetään liimalla tai pikeerillä.

Perhoset otetaan muotilla valmiista massasta ja kuivatetaan puolikaaren mallisen muotin päällä lentävään asentoon.Erilaiset laatat otetaan muotilla, koristepyörällä tai veitsellä kaulitusta sokerimassasta tai kaulintamassasta. Isot kakunkokoiset laatat pidetään tuoreena ja pienet kuivatetaan. Myös rasioiden osat otetaan muotilla ja yhdistellään sekä tuoreena, että kuivana.


Ei kommentteja: