29.1.2018

Kakunkoristeiden valmistus: Silikonimuottikoristeet

Silikonimuotilla tehtävät koristeet ovat hyvä lähtökohta koristeiden tekemiselle. Koristeiden tekemiseen tarvitaan sokerimassaa, puhdas leikkuulauta tai muu alusta, pieni kondiittorin kaulin, pieni terävä veitsi / paletti, muotteja, tomusokeria, pieni teesiivilä, elintarvikeväriä tai kimalleväriä, sivellin ja elintarvikevärikynä.
 

Ota tarvittavan kokoinen pala sokerimassaa ja pehmitä se käsissäsi. Älä ota liikaa, koska ylimääräinen massa hankaloittaa tekemistä. Muotoile karkeasti muottiin sopivankokoinen pala sokerimassaa ja painele/kauli pienen muovisen kaulimen avulla muottiin. Poista ylimääräinen massa paletilla tai veitsen tylsällä reunalla. Varmista että massa on edelleen tasaisesti muotissa. Säilytä jäljellä oleva massa muoviin käärittynä, koska se kuivuu helposti. Myös avaamattomat pakkaukset on hyvä säilyttää muovipussissa tai ämpärissä.

Irrota koriste muotista ja laita kuivumaan alustalle, jossa on pieni kerros tomusokeria tai tarttumattomalle alustalle. Kuivata maalattavat koristeet ainakin pintakuiviksi ennen maalausta. Kimalleväri kannattaa lisätä vasta kun koriste on kiinnitetty kakkuun, koska ne tarttuu käsiin helposti. Koristeet kiinnitetään kakkuun veden, elintarvikeliiman tai pikeerin avulla. Tuoreet koristeet yleensä veden ja kuivat elintarvikeliiman tai pikeerin avulla.
Pintakuivat tai kuivat koristeet maalataan käsin veteen laimennetulla elintarvikevärillä väri kerrallaan tuoden esiin yksityiskohtia koristeen pinnasta. Koristeen ulkonäkö muuttuu hyvin erilaiseksi riippuen väreistä, sävyistä ja niiden tummuudesta. Myös maalaamaton valkoinen koriste on itsessään kaunis. Väreiksi voidaan valita esimerkiksi kokonaan yhden värin eri sävyt tai useita eri värejä. Elintarvikevärejä on useita, mutta itse käytän samoja värejä käsin maalaukseen kuin ruiskumaalaukseen, jotta koristeet sopivat täydellisesti yhteen. Suosin yleensä vaaleita sävyjä. Väriä voi lisätä, mutta sitä on hankala saada pois.


Ruiskumaalauksessa käytän laimennettuja värejä ja kevyttä painetta, jotta saan tarpeeksi herkän lopputuloksen. Etenen vaaleista väreistä/sävyistä tummempiin. Ruiskumaalaus vaatii ruiskumaalauslaitteen ja ruiskumaalaukseen sopivia elintarvikevärejä. Ruiskumaalauksella voi tehdä pehmeitä sävyjä ja liukumia, mutta myös yksityiskohtia... Ruiskumaalausta voi myös yhdistää käsin maalaukseen kunhan antaa koristeen kuivua välissä.
Ei kommentteja: