24.1.2018

Kakunkoristeiden valmistus


 


Kakun koristelussa on mahdollisuuksia ja välineitä lähes rajattomasti. Yksinkertaisimmillaan välineeksi riittää pieni paletti, leikkuulauta ja veitsi kuten nämä ruusut.

Ruiskumaalauksella ruusuun saadaan elävyyttä.


Kakun koristeiden valmistus tehdään yleensä ennen kakun valmistuksen aloittamista, koska suurin osa koristeista kuivataan ennen niiden käyttöä, joko huoneen lämmössä tai uunissa.


Koristeita on olemassa useita erilaisia. On yksipuolisia koristeita, jotka kiinnitetään kakun pintaan tai reunaan tai kolmiulotteisia koristeita. On valettavia koristeita kuten pitsit ja monet sokerikoristeet. Lisäksi on olemassa erilaisia värejä, jauheita, kyniä, kimalteita, geelejä, kuvioita ja rakeita. Kakun koristelu koostuu yleensä näiden koristeiden yhdistelmästä.


Koristeiden tekemisessä voidaan käyttää muotteja tai ne voidaan tehdä kokonaan tai osittain käsityönä ilman muotteja. Ruusu on hyvä esimerkki täysin käsityönä tehtävästä koristeesta. Samoin kuin erilaiset 3D hahmot.

Karusellihevonen on tehty muotilla, mutta maalattu käsin. Nallet on tehty värillisestä massasta muotein ja viimeistelty käsin maalaamalla. Tutu on tehty muotilla ja ruiskumaalattu. Balleriina on tehty muotilla, mutta maalattu käsin. 3D nalle on tehty käsin alusta loppuun ja sisältää selkärangan.


Lisäksi on muotilla tehtäviä reunaan laitettavia koristenauhoja, jotka kiinnitetään yleensä tuoreena, jotta koriste taipuu kakun reunan ympärille. Koriste liimataan paikoille veden tai elintarvikeliiman avulla.Jos nauha laitetaan koristeen reunaan se, kuivataan koristeen mukana. Koristeet voidaan kuivata kokonaisina, osittain osina tai kokonaan osina. Esimerkiksi jalusta tehtiin useammassa osassa ja kuivattiin välissä. Lisäksi vauva tehtiin erikseen ja lisättiin tyynyineen kuivuneen jalustan päälle.Koristeiden valmistukseen käytetään valmiita massoja, itse tehtyjä massoja tai itse värjättyjä massoja. Koristeiden tekemiseen on olemassa erikoismassoja erilaisiin tarkoituksiin, mutta hyvällä sokerimassalla pääsee pitkälle. Myös marsipaani soveltuu koristeiden tekemiseen hyvin. Koristeiden tekeminen aikaa vievää ja monivaiheista sekä tilaa vievää. Kuivuminen tulee tapahtua huoneen lämmössä suojassa pölyltä. Kuivat koristeet tulee säilyttää ilmatiiviisti.

 Ei kommentteja: