31.10.2016

Raaka-aineiden ja välineiden hankinta


Raaka-aineiden ja välineiden hankinta on hauskaa, mutta aikaa vievää puuhaa. Oikeat raaka-aineet ja välineet takaavat ammattitaidon kanssa onnistumisen ja hyvän lopputuloksen. Raaka-aineiden ja välineiden tuntemus tulee ammattitaidon, tiedon, kokemuksen ja tietenkin testaamisen kautta. 

Itse hankin raaka-aineita ja välineitä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Kun liikun netissä tai kaupoissa olen aina silmät auki erilaisten raaka-aineiden ja välineiden hankkimiseksi. Välineet ja raaka-aineet ovat hintavia ja niissä on valmistajien kesken suuria eroja.

Esimerkiksi koristemassoissa ja kaulintamassoissa on suuria eroja. Nämä erot tulevat esiin vain testaamalla. On massoja joiden kanssa työskentely on helppoa ja ne ovat kestäviä. Toiset massat taas eivät millään sovellu omiin työtapoihini. On koristemassoja, joista ei saa aikaiseksi kauniita ruusuja ja on massoja, jotka sulavat kakun päälle.


Myös pitsimatoissa ja erityisesti pitsimassoissa ja -jauheissa on suuria eroja, joista olen aikaa myöden löytänyt itselleni parhaat vaihtoehdot, jotka ovat kauniita, toimivia ja kestäviä. Pitsimassoissa itse arvostan sileyttä, helppoa levitystä, nopeaa kuivumista ja kestävyyttä koristeita käytettäessä. Pitsimassan tulee soveltua hyvin hentojen pitsien valmistukseen. Tärkeintä pitsimatoissa on kauniin kuvion lisäksi se, että valmis pitsi irtoaa helposti.Myös pitsimatoissa ja erilaisissa muoteissa on eroja materiaaleissa ja toimivuudessa. Tärkeää on, että valmis tuotos irtoaa muoteista helposti ja siististi. Myös puhdistettavuus on tärkeää.Värejä on myös erilaisia eri valmistajilla ja ne on tarkoitettu eri käyttötarkoitukseen. Ennen hankintaa kannattaa selvittää mihin ja miten värejä käytetään. Lisäksi näiden värien käyttöä kannattaa harjoitella. Ohjeena värjäyksessä on että aina saa lisää, mutta pois ei saa. Käytän värjätessä aina hanskoja ja suosin runsas pigmenttisiä värejä, jolloin niitä tarvitsee laittaa vähemmän. Pastavärit ovat käytöltään helpoimpia, mutta ruiskuvärit puolustavat paikkaansa. Yksi lisä tähän ovat elintarvikekynät. Koristeita ja kakkua tehdessäni mietin tarvitseeko läpi värjätä vai riittääkö kevyt pintaväri.
Myös tavallisissa raaka-aineissa on eroja. Voin koostumus vaihtelee valmistajasta riippuen. Kananmunissa ja jauhoissa on välillä suuriakin eroja. Hillojen ja marmeladien koostumus ja maku vaihtelee suuresti. Itse haluan että hillot ja marmeladit maistuvat oikeille marjoille ja hedelmille. Myös suklaissa ja koristesuklaissa on eroja. Mikä kaakaopitoisuus on paras mihinkin käyttötarkoitukseen.
Kaikki tämä testaaminen ja tiedon hankkiminen on aikaa vievää puuhaa, mutta välttämätöntä onnistumisen takaamiseksi.Tärkeää onnistumisen kannalta on myös puhtaus, raaka-aineiden oikea säilytys ja välineiden huoltaminen ja puhdistaminen oikealla tavalla. Myös oikeat työ- ja toimintatavat ratkaisevat.

Ei kommentteja: