24.10.2016

Kakun suunnittelu



Kakun suunnittelu alkaa ideasta, jonka inspiraatio voi tulla yllättävästäkin lähteestä esim. kauniista kukkakimpusta, kivasta muotista, pitsimatosta, väristä, raaka-aineesta tai asiakkaan toiveista... Kakun suunnittelussa, raaka-aineiden ja välineiden hankinnassa menee noin 3h tai enemmän riippuen kakun yksityiskohtien määrästä.


Esimerkiksi tästä omatekoisesta kimpusta sain idean kakkuun. Kimpussa on upeat värit ja muoto. Kukka-asetelma on tehty muutamasta marketti kimpusta, kauniista maljakosta ja kehyksestä. Luonnos on valmiina ja sitten toteuttamaan... joskus...

Itse pidän eniten siitä, että saan itse luoda kakun alusta loppuun idean pohjalta juuri tietylle henkilölle tiettyyn tilanteeseen. Monesti idean saatuani näen valmiin kakun "silmieni edessä". Joskus kakun idea on kokonaisuus ja joskus yksittäinen koriste, joka tarvitsee kehykset.


Piirrän kakusta hahmotelman tai useampia. Yleensä lopullinen kakku elää vielä alun suunnitelmasta kun realiteetit tulevat luovuuden esteeksi. Pyrin välttämään ei syötävien asioiden käyttöä kakuissa ja koristeissa. Kakkutuet ja selkärangat 3d hahmoihin ovat kuitenkin ajoittain välttämättömiä.

Kakun suunnittelussa tulee myös huomioida kakun koko, pohja, täyte, erityisruokavaliot, vuodenaika, lämpötila, kuljetus ja tarjoiluaika sekä säilytysaika... Myös tilauksen kiireellisyys vaikuttaa raaka-aineiden saatavuuteen ja koristeisiin. Osa välineistä ja materiaaleista tulee ulkomailta, joten ne täytyy tilata viikkoja aiemmin.

Tietyt koristeet eivät välttämättä kestä pitkää jääkaappisäilytystä vaan tulee nostaa kakun päälle hieman ennen tarjoilua. Myös kuljetuslaatikoiden koot tulee huomioida koristeita suunnitellessa. Koristeiden suunnittelussa huomioin myös sen haetaanko kakku vai kuljetetaanko kakku paikan päälle. Joskus on parempi kuljettaa koristeet erillään ja koota kakku paikanpäällä loppuun. Testaan myös koristeiden kestävyyttä etukäteen. Olisi ikävää jos perhoset ja pitsikori luhistuisivat ennen kakun tarjoilua jääkaapissa. Tässä tulee osata valita juuri oikeat raaka-aineet oikealta valmistajalta, jotta onnistuminen on taattu.

Esimerkiksi toiveena oli kaksi kakkua kaksivuotiaalle tytölle 2-vuotis päivänä. Toinen pienempi kuin toinen. Päädyimme 4 (12hlö) ja 5 (15hlö) munan kakkuihin.

Alkuperäinen idea oli pitsi, keijut ja lentävät perhoset. Halusin tuoda kakkuihin kolmiulotteisuutta pitsikupilla, perhosilla ja keijukaishahmolla. Halusin myös hyödyntää tätä upean väristä koristemassaa.

Suklaapohja, jonka täytteenä on vadelmahilloa ja tuorejuusto-vaahtokarkkitäytettä, koska täyte on erityisen hyvää, sopii kuljetettavaksi pidempiä matkoja ja säilyttää muotonsa hyvin vaikka kakku olisi kahvipöydässä pidempäänkin.

Koska tarkoitus oli tehdä kaksi erilaista kakkua...

Kukkakeijukaiskakussa lähtökohta oli itse keijukainen, joka sai alleen puupenkin ja yli kakun reunan tulevat pitsit sekä lentäviä perhosia reunaan. Ikään kuin kehykset... Keijukainen on neutraalin värinen, jotta kakun väri pääsee esiin.




Perhospitsikakku lähti enemmän liikkeelle kokonaisuutena, johon halusin liittää pitsikorin ja lentävät perhoset. Valkoinen helmiäispitsi näyttää mielestäni erityisen upealta tämän värisen kakun päällä. Tässä kakussa on erityisen upea ja herkkä pitsi reunoissa...





Ei kommentteja: