16.4.2018

Kakun koristeiden valmistus: pikeeri koristeet





Kakun koristeista seuraavaksi käsitellään pikeeri koristeet. Pikeeri koristeet voivat olla vapaalla kädellä tai apuviivoilla kakun päälle suoraan tehtyjä koristeita tai kaavan päälle kuivatettuja litteitä tai kolmiulotteisia koristeita. Pikeeri koristeet vaativat runsaasti kädentaitoja ja harjoitusta, mutta vähän aineita ja välineitä.



Pikeeri koristeet valmistetaan pikeeristä, joka valmistetaan kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista. Nopeuttamaan kovettumista, antamaan makua ja vähentämään värin imeytymistä voidaan lisätä sitruuna- tai viinihappoa jauheena. Pikeeri valmistetaan vaahdottamalla valkuaiset ja lisäämällä sopiva määrä tomusokeria. Pikeeri on sopivan paksua kun vatkaimen kuviot jäävät pikeerin pintaan. Eri paksuista pikeeriä käytetään hieman eri tavoin. Paksumpaa rajauksiin ja löysempää täyttöihin. Pikeeriä voi värjätä tahnamaisilla pastaväreillä. Nestemäinen väri löystyttää pikeeriä, jolloin tomusokeria joutuu lisäämään enemmän. Pikeeri kannattaa säilyttää työskentelyn ajan kostean paperin alla kuorettumisen estämiseksi. Myös pikeeripussit kannattaa kääriä kosteaan paperiin tai liinaan kuivumisen estämiseksi. Pidempään säilytettäessä pikeeri säilytetään jääkaapissa kosteaan liinaan tai paperiin käärittynä tai peitettynä. Pikeeriä voi ostaa myös kaupasta, mutta itse en näitä käytä.

Pikeeri spritsataan leivinpaperista kääritystä pikeeripussista suoraan kakun tai koristeen päälle tai kaavan päälle, joka on leivinpaperin alla. Jotkut käyttävät pieniä muovisia massapusseja ja tyllia, mutta itse saan tarkemman kärjen leivinpaperiseen pussiin. Näin myös vältytään turhalta muovisten massapussien käytöltä.


Pikeeri koristeita kannattaa harjoitella ensin vaikka kuvioidun paperin avulla. Kuvioitu paperi asetetaan leivinpaperiarkin alle ja tähän spritsataan kuvioiden mukaan pikeerillä kuviot. Pussia puristetaan pussin täyttöpään taitoksen takaa sillä kädellä millä kirjoitat ja tätä kättä tuetaan toiseen. Pussin kärki pidetään aina ilmassa kuviota spritsattaessa. Kärki ei koskaan koske pintaa. Älä täytä pussia liian täyteen.

Kaavan mukaan spritsattuja pikeeri koristeita voidaan kuivattaa tasaisella tai erilaisten kaarevien tai koverien alustojen päällä halutun muodon aikaan saamiseksi. Koristealustat, kaulimet, maustepurkit yms. Koristeet kuivavat nopeasti ja ne kannattaa säilyttää kosteudelta ja valolta suojassa. Koristeet ovat hauraita ja vaativat kevyttä käsittelyä. Haurauden vuoksi koristeita kannattaa tehdä varakappale tai kaksi.



Pikeeri koristeet ja koristelu sopii myös pikkuleipien ja piparkakkutalojen sekä kuppikakkujen koristeluun ja koristeiksi. Sitruuna- tai viinihappo suojaa pikeeriä etenkin piparkakkutalon osien aiheuttamalta värjäytymiseltä. Viinihappo soveltuu myös sitrusallergiselle.









1 kommentti:

Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti...

Todella kauniita kakkuja ♥