2.2.2017

Raaka-aineiden mittaaminen ja säilytys

Raaka-aineiden mittaaminen ja säilytys
Kakkujen valmistuksessa tärkeää on raaka-ainemäärien tarkka mittaaminen ja huolellinen säilytys. Kun tunnetaan raaka-aineet ja säilytetään niitä oikein, saadaan aikaan paras lopputulos.

Mitkä raaka-aineet kuuluvat kylmään ja mitkä säilyvät huoneenlämmössä valolta suojattuna? Kakkujen valmistuksessa käytettyihin raaka-aineisiin sopivat pääosin samat ohjeet kuin muihinkin elintarvikkeisiin. Herkästi pilaantuvat elintarvikkeet kuten kerma jääkaapissa +4 - 5 asteessa. Kuivat aineet säilytetään huoneenlämmössä tai hieman viileässä valolta ja kosteudelta suojattuna. Massat säilytetään huoneenlämmössä hyvin muoviin käärittynä. Suklaa huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa suklaa harmaantuu. Pikeeri, voi ja kananmunat jääkapissa. Hillot ja marmeladit säilytetään avaamattomina viileässä ja avattuna kylmässä. Valmiit kakut +4 - 5 asteessa. Koristeet huoneenlämmössä kosteudelta, pölyltä ja valolta suojattuna kunhan ovat kokonaan kuivuneet.


Tunne jääkaappisi, missä kohtaa on oikea paikka juuri tälle elintarvikkeelle. Tieto löytyy yleensä kylmäkalusteen ohjekirjasta. Jos taloudessa on useampi jääkaappi voi eri elintarvikkeita säilyttää paremmin erillään ja säätää sopivat lämpötilat helpommin.

Säilytyksen lisäksi tulee tietää, minkä lämpöisenä raaka-aineet käytetään minkäkin tuotteen valmistuksessa, jotta lopputulos on mahdollisimman onnistunut. Kakuista puhuttaessa voidaan karkeasti jakaa kahteen. Pohjaan raaka-aineet huoneenlämpöisinä ja täytteeseen kylmänä, vaikka poikkeuksiakin on.

Pohjaan esim. kananmunat ja voi huoneenlämpöisenä. Saadaan aikaan ilmava lopputulos helposti. Rasvamassoissa estetään myös massan leikkaaminen.

Täytteeseen esim. voi huoneenlämpöisenä, kerma, tuorejuusto, hillo mahdollisimman kylmänä. Vaahtokarkkimassa huoneenlämpöisenä. Täytteiden on hyvä olla viileitä ennen kakun kokoamista, jolloin kakku on jo valmiiksi viileä ja viilenee lisää jääkaapissa nopeasti. Kakku kannattaa täyttää edellisenä päivänä ja kuorruttaa seuraavana. Aina kun kakkua ei työstetä, sitä säilytetään jääkaapissa.

Raaka-aineiden mittaamiseen käytetään vaakaa tai tarkkaa ml tai dl asteikon mittaa. Ohjeissa tulee muistaa, että kupeilla/ cup on eroja. Mittoja tulee käyttää oikein, jotta raaka-aineiden mittasuhteet ovat ohjeen mukaiset. Tasaisia mittoja, mutta ei paineta raaka-ainetta mittaan. Teelusikan ja ruokalusikan mittaamisessa käytetään mittaa, ei lusikoita. On myös hyvä valita oikeankokoinen mitta oikeaan hommaan. 1l ei kannata ruveta mittaamaan 1dl mitalla. Leipojalla olisi hyvä olla erikokoisia teräsmittoja: 1l, 1dl, 2,5dl ja mittasarja, jossa ½tl, 1tl, ½rkl, 1rkl. Vaaka, jonka tarkkuus 0,5g tarkkuudella ja pystyy mittaamaan ainakin 2kg mieluummin 5kg saakka.

Kun perusasiat ovat hallinnassa saadaan aikaan herkullinen ja onnistunut lopputulos.


Ei kommentteja: